надявам се да ви е интересно и любопитно наоколо - алтернативността не е самоцел, а по-скоро интелигентност и сетивност... за блога
I hope you find your stay here very much to your liking - the world of alternative realities is not an end in itself, but rather intelligence and sensitivity.

събота, януари 23, 2016

Вече по книжарниците романът ми "Писма за оригами"



Ето малко информация и линк към романа в издателство "Ерго"

През снежния януари в поредицата „Нова българска проза“ на издателство „Ерго” вече излезе романът „Писма за оригами“ от Дияна Боева. Покъртителната история на една силна жена, преживяла ужаса на трудовите лагери в България, и успоредно с това животът на нейните потомци през годините на зрелия социализъм, чак до принудителната смяна на имената на българските турци и симулативната смяна на системата, случила се на 10 ноември 1989 година.

Един от редакторите на романа Веселин Веселинов споделя за книгата: „Писма за оригами“ не е политически, не е идеологически, не е и исторически роман. Някога познавах доста хора като героите на Дияна Боева. Сещам се за тях чрез нейната фикция. Хора от ъгъла, които, за да се опишат достоверно, означава да не се научи много за тях – невероятно трудна задача за писателя.

Героите са от различни поколения, но с един и същ фатален проблем: липса на комуникации. Те са „вкарани“ в действителност без избор, пасивно. Това им пречи да я осъзнаят, да я прояснят, и така може би да намерят себе си и мястото си в този свят, каквото и да е то. Те оперират в този свят с „широко затворени очи“ – заглавието на филма на Стенли Кубрик, по новелата на Артур Шницлер „Traumnovelle”, ми се струва най-подходящо”.

„Писма за оригами” се издава със съдействието на Община Добрич и Програма „Книгоиздаване и книгоразпостранение”. Романът вече е разспространен в големите книжарници в страната.

Дияна Иванова Боева е родена в гр. Добрич. Завършила е българска филология. Работила е като журналист, редактор и учител по български език и литература. Публикувала е в различни литературни вестници и сборници. Има награди за кратка проза. Автор е на книга с разкази. През 2013 г. получава наградата на Столичната библиотека за курса си по творческо писанe, както и награда от МОН за практики, които обвързват литературата с гражданското образование. Един от водещите на рубриката „Нещо за четене“ (2012-2013) по Дарик радио. Води курсове по творческо писане, включително и във виртуални платформи. Харесва Северното Черноморие – по-голямата част от свободното си време прекарва в гр. Балчик. „Писма за оригами“ е първият ѝ роман



Няма коментари:

Публикуване на коментар